Зависност од коцкање

Damien Smith
PublisherDamien SmithPublisher

Досегашните истражувања покажуваат дека патолошките коцкари и зависниците од дрога споделуваат многу исти генетски предиспозиции за импулсивност и барање награда. Исто како што корисниците на супстанци бараат сè посилни хитови за да добијат високи, компулсивните коцкари се стремат кон сѐ поризични потфати. Слично на тоа, и зависниците од дрога и проблематичните коцкари трпат симптоми на повлекување кога се одделени од хемикалијата или возбудата што ја посакуваат. И неколку студии сугерираат дека некои луѓе се особено ранливи и на зависност од дрога и на компулсивно коцкање, бидејќи нивните кола за наградување се инхерентно недоволно активни --- што делумно може да објасни зошто тие на прво место бараат големи возбудувања.

Како коцкањето влијае на мозокот

Уште попривлечно, невронаучниците научија дека дрогата и коцкањето менуваат многу исти мозочни кола на сличен начин. Овие сознанија доаѓаат од студиите за протокот на крв и електричната активност во мозокот на луѓето додека тие завршуваат различни задачи на компјутери кои или имитираат казино игри или ја тестираат нивната контрола на импулсите. Во некои експерименти, виртуелните картички избрани од различни палуби заработуваат или губат пари на играчот; други задачи предизвикуваат некого брзо да реагира на поединечни слики што трепкаат на екранот, но да не реагира на други.

Едно германско истражување од 2005 година со користење на таква игра со карти сугерира дека проблематичните коцкари --- како зависници од дрога --- ја изгубиле чувствителноста на нивната висока: кога победувале, испитаниците имале помала од типичната електрична активност во критичниот регион на системот за наградување на мозокот. Во студија од 2003 година на Универзитетот Јеил и студија од 2012 година на Универзитетот во Амстердам, патолошките коцкари кои правеа тестови кои ја мереле нивната импулсивност имале невообичаено ниски нивоа на електрична активност во префронталните мозочни региони што им помагаат на луѓето да ги проценат ризиците и да ги потиснат инстинктите. Зависниците од дрога, исто така, често имаат невнимателен префронтален кортекс.

Ефекти од зависноста од коцкање

Дополнителни докази дека коцкањето и дрогата го менуваат мозокот на сличен начин се појавија кај неверојатна група луѓе: оние со невродегенеративно нарушување Паркинсонова болест. Се карактеризира со мускулна вкочанетост и тремор, Паркинсоновата болест е предизвикана од смртта на невроните кои произведуваат допамин во дел од средниот мозок. Во текот на деценијата, истражувачите забележале дека неверојатно голем број пациенти со Паркинсонова болест --- меѓу 2 и 7 проценти --- се компулсивни коцкари. Третманот за едно нарушување најверојатно придонесува за друго. За да се олеснат симптомите на Паркинсонова болест, некои пациенти земаат леводопа и други лекови кои го зголемуваат нивото на допамин. Истражувачите мислат дека во некои случаи добиениот хемиски прилив го модифицира мозокот на начин што прави ризици и награди --- да речеме, оние во игра на покер --- потешко да се одолеат на попривлечни и избрзани одлуки.

Новото разбирање на компулсивното коцкање, исто така, им помогна на научниците да ја редефинираат самата зависност. Додека експертите порано мислеа на зависноста како зависност од хемикалија, тие сега ја дефинираат како постојано следење на наградувачко искуство и покрај сериозните последици. Тоа искуство може да биде врв на кокаин или хероин или возбуда од удвојување на парите во казиното.

„Минатата идеја беше дека треба да внесете лек кој ја менува неврохемијата во мозокот за да станете зависен, но сега знаеме дека речиси сè што правиме го менува мозокот

вели Тимоти Фонг, психијатар и експерт за зависности од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

„Има смисла дека некои високо наградувачки однесувања, како што е коцкањето, може да предизвикаат и драматични физички промени

About the author
Damien Smith
Damien Smith
About

Демиен „КриптоКинг“ Смит е пионер во конвергенцијата на крипто-игри. Од австралиските брегови натопени од сонцето до дигиталните длабочини на криптовалутите, тој направи револуција во начинот на кој играчите ги гледаат онлајн казината. На CryptoCasinoRank, тој гарантира дека светот ја гледа иднината на игрите, еден по еден крипто.

Send email
More posts by Damien Smith