Вести

October 31, 2023

Xahau Sidechain Audit: Безбедносни наоди и XRPL интеграција

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

XRP Ledger's Xahau Sidechain неодамна беше подложен на темелна ревизија на својата база на кодови. Ревизијата, спроведена од FYEO, еден од првичните партнери на Xahau за валидирање на игри за управување и безбедност, имаше за цел да ја процени безбедносната изложеност и внатрешните ризици на Xahau Sidechain.

Xahau Sidechain Audit: Безбедносни наоди и XRPL интеграција

Наоди од ревизија

Процесот на безбедносен преглед се одржа од 01 до 27 октомври и имаше три конкретни цели:

  1. Проценете ја безбедносната изложеност на Xahau Sidechain
  2. Оценете ја зрелоста и соодветноста на постоечките безбедносни мерки
  3. Идентификувајте ги проблемите и дајте препораки за подобрување

Според FYEO, ревизијата ги открила следните наоди:

  • 1 безбедносен ризик со висока оцена за сериозност
  • 4 наоди со оценки за средна сериозност
  • 2 наоди со ниски оценки за сериозност
  • 7 наоди со рејтинзи за информативна сериозност

FYEO го пофали проактивниот одговор на тимот на XRPL Labs, кој веднаш ги реши сите идентификувани проблеми на базата на кодови Xahau Sidechain. XRPL Labs потврди дека ревизијата опфаќа различни аспекти на Xahau Sidechain, вклучително и Hooks, функцијата „burn-to-mint“ и куките за играње за управување.

Xahau Sidechain и XRPL

Спротивно на неодамнешните тврдења направени од некои членови на заедницата XRP, лансирањето на Xahau Sidechain не означува напуштање на XRPL од страна на неговите развивачи. Основачот на XRPL Labs @WietseWind појасни дека тимот ќе продолжи да придонесува за XRPL дури и по лансирањето на Xahau Sidechain. Воведувањето на Xahau Sidechain се очекува да донесе значителен напредок во поширокиот екосистем XRP.

Заклучок

Завршувањето на сеопфатната ревизија на Xahau Sidechain означува важна пресвртница кон неговото лансирање на главната мрежа. Ревизијата успешно ги реши клучните безбедносни проблеми, обезбедувајќи го интегритетот и доверливоста на Xahau Sidechain. Со правната победа на XRP и Ripple Labs против американскиот SEC, потенцијалот на XRPL да го поттикне усвојувањето на монетата преку развој на нови DApps добива на интензитет. Напредокот на Xahau Sidechain дополнително ги забрзува овие позитивни амбиции, ветувајќи побрзо постигнување на целите на екосистемот.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести