Вести

November 15, 2023

Разбирање на влијанието на големите ликвидации на пазарот на криптовалути

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Големите ликвидации на пазарот на криптовалути честопати може да укажат на локалниот врв или дното на стрмниот потег на цената. Овие ликвидации се случуваат кога значителен број трговци се принудени да ги продадат своите позиции поради повици за маржа или други фактори. Како резултат на тоа, пазарот доживува ненадеен прилив на продажен притисок, што може да доведе до остар пад на цените.

Разбирање на влијанието на големите ликвидации на пазарот на криптовалути

Влијание врз стапките на финансирање

Еден од клучните показатели за расположението на пазарот е стапката на финансирање. Оваа стапка го претставува трошокот за одржување на позиција во вечен фјучерс договор. Кога пазарот е нахакан, стапката на финансирање има тенденција да биде позитивна, што покажува дека долгите позиции плаќаат кратки позиции. Спротивно на тоа, кога пазарот е надолен, стапката на финансирање станува негативна, при што кратките позиции плаќаат долги позиции.

По големите ликвидации, стапките на финансирање често се враќаат на нормално ниво. Тоа значи дека екстремното движење на цените стивна, а пазарот се стабилизира. На повеќето берзи, просечната стапка на финансирање е околу 0,01%. Ова покажува дека пазарот достигна точка на рамнотежа, при што притисокот за купување и продавање се балансираат меѓусебно.

Заклучок

Големите ликвидации на пазарот на криптовалути можат да послужат како важен сигнал за трговците. Тие укажуваат дека е веројатно да се случи значителен потег на цената и може да им помогне на трговците да донесат информирани одлуки за нивните позиции. Дополнително, враќањето на стапките на финансирање на нормално ниво по период на екстремна нестабилност сугерира дека пазарот се стабилизира. Трговците треба да обрнат големо внимание на овие индикатори и да ги користат за да ги информираат своите стратегии за тргување.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести