Вести

November 8, 2023

Подемот на пасивни стратегии и потенцијалот на структурирани производи на синџир

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Индустријата за управување со средства е значаен глобален сектор, со значителен дел од средствата кои се чуваат во пасивни стратегии како што се ЕТФ и индексни фондови. Само во Европа, индустријата управува со средства од 28,4 трилиони евра, а 20% се распределени на пасивни возила. Ова вклучува приближно половина во производи со кои се тргува на размена, а другата половина во индексни фондови.

Подемот на пасивни стратегии и потенцијалот на структурирани производи на синџир

Подемот на пасивни стратегии

Пасивно чуваните средства под управување доживеаја извонреден раст од 2015 година, удвојувајќи се во големина. Во моментов, околу една петтина од европските инвеститори на мало поседуваат пасивни производи. Аналитичарите предвидуваат дека до 2027 година, ETF ќе учествуваат со 24% од вкупните средства во Европа, што е значително зголемување од сегашните 12%.

Потенцијалот на структурирани производи на синџир

Во светот на децентрализираните финансии и дигиталните средства, некои експерти повлекуваат паралели помеѓу структурираниот пазар на производи во синџир и растечкото влијание на пасивните стратегии. Сепак, структурираниот пазар на производи на синџир допрва треба да добие значителен пазарен удел. Во моментов, тој претставува само 0,07% од вкупниот пазар на крипто, со вкупна заклучена вредност (TVL) од 2,46 милијарди долари преку протоколи.

Споредба на големини на пазарот

За да се стави ова во перспектива, пазарот на DeFi се проценува на 48,29 милијарди долари, додека вкупниот пазар на крипто вреди 1,18 трилиони долари. Иако пазарот на структурирани производи на синџир е сè уште релативно мал, тој има потенцијал за раст и може да игра позначајна улога во иднина.

Заклучок

Пасивните стратегии, како што се ETF и индексните фондови, станаа сè попопуларни во индустријата за управување со средства. Во Европа, овие стратегии претставуваат значителен дел од управуваните средства, а нивното влијание се очекува да продолжи да расте. Додека структуираниот пазар на производи на синџир моментално е мал, тој има потенцијал да се прошири и да стане поистакнат во светот на децентрализираните финансии и дигиталните средства.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести