Вести

February 13, 2024

Надградба на Plutus V3: Подобрување на криптографските способности и интероперабилност на Cardano

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Основачот на Cardano, Чарлс Хоскинсон неодамна ја објави претстојната надградба на Plutus V3 за мрежата Cardano. Оваа значајна надградба, поставена да ја придружува хард вилушката Chang, носи мноштво подобрувања на Cardano DApps и блокчејн интероперабилноста.

Надградба на Plutus V3: Подобрување на криптографските способности и интероперабилност на Cardano

Plutus V3: Подобрување на криптографските способности

Plutus V3 е огромна надградба која има за цел да ги подобри криптографските способности на Plutus Core, јазикот за скриптирање што се користи на блокчејнот Cardano. Со исполнување на најновите индустриски стандарди, Cardano ќе може да ја подобри својата безбедност и да обезбеди компатибилност со другите платформи.

Овозможување на најдобрите практики во индустријата

Надградбата на Plutus V3 воведува нови криптографски примитиви, дозволувајќи им на програмерите да се придржуваат до најдобрите практики во индустријата. Ова подобрување ќе го олесни пренесувањето на паметните договори од Ethereum и создавањето на странични мостови, проширувајќи ги можностите за програмерите.

Подобрување на перформансите и функционалноста

Покрај криптографските подобрувања, Plutus V3 ги подобрува перформансите со воведување на функцијата „збирови на производи“ (SOPs). Оваа функција овозможува директно кодирање на различни типови податоци, зголемувајќи ја ефикасноста на паметното извршување на договорите. Понатаму, ажурираниот контекст на скрипта во V3 им овозможува на корисниците поглед на ентитетите поврзани со управувањето со CIP-1694.

Унапредување на усвојувањето на паметни договори

Plutus V3 нуди напредни Plutus примитиви, опремувајќи ги програмерите со повеќе алатки и можности за пишување паметни договори. Овој напредок се очекува да го подобри искуството на програмерите, да го зголеми усвојувањето на паметни договори и да ја промовира интероперабилноста на блокчејн.

Заклучок

Надградбата на Plutus V3 носи значителни подобрувања во мрежата на Cardano. Со подобрување на криптографските способности, овозможување на најдобрите практики во индустријата, подобрување на перформансите и функционалноста и унапредување на усвојувањето на паметни договори, Кардано е подготвен дополнително да се етаблира како водечка блокчејн платформа. Програмерите и корисниците можат да се радуваат на побезбеден, ефикасен и интероперабилен екосистем.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести