Вести

November 15, 2023

Максимизирање на профитот и управување со ризици во фјучерс тргување

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Фјучерс се финансиски договори кои бараат од купувачот да плати, а од продавачот да испорача одредено средство на однапред определен иден датум. Овие договори најчесто се користат на финансиските пазари за да се шпекулира со движењето на цените на различните средства.

Максимизирање на профитот и управување со ризици во фјучерс тргување

Клучните точки

  1. Ризик и потпора: Фјучерс договорите генерално се сметаат за поризични од опциите поради нивната поголема потпора. Трговците можат да контролираат средства со многу поголема вредност со помал почетен депозит, што може да доведе до значителни добивки или загуби.
  2. Потенцијални загуби: Еден од главните ризици за тргување со фјучерси е потенцијалот за големи загуби. Ако пазарот се движи против позицијата на трговецот, загубите може да ја надминат вредноста на нивниот првичен депозит. Ова е познато како повик за маржа, што може да резултира со принудни ликвидации од размена.

Земе

Тргувањето со фјучерси може да биде многу профитабилно, но исто така носи значителни ризици. Трговците треба внимателно да ја разгледаат нивната толеранција на ризик и да користат соодветни стратегии за управување со ризик за да го заштитат својот капитал. Важно е да се разбере механиката на фјучерс договорите и потенцијалот за добивки и загуби пред да се вклучите во овој тип на тргување.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести