Вести

October 31, 2023

Зголемени придобивки и јасност: Измени на Законот за децентрализирани организации

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Изменетиот закон воведе неколку клучни измени кои ги зголемуваат придобивките од првичниот закон. Една значајна промена е одредбата за побрзо време на регистрација, намалувајќи го од опсег од 30-60 дена на максимум 30 дена. Овој рационализиран процес ќе ја забрза регистрацијата на субјектите и ќе ја промовира ефикасноста.

Зголемени придобивки и јасност: Измени на Законот за децентрализирани организации

Друг важен аспект на изменетиот закон е појаснувањето во однос на одговорноста на DAO за користење на софтвер со отворен код. Според новиот закон, DAO нема да одговараат само затоа што го создале софтверот. Оваа одредба ја препознава колаборативната природа на развојот на отворен код и гарантира дека DAO не се неправедно оптоварени со законски обврски.

Понатаму, изменетиот закон се однесува на класификацијата на токените за управување. Тоа експлицитно наведува дека повеќето токени за управување не се сметаат за хартии од вредност, под услов да не даваат никакви економски права што водат до финансиска добивка. Оваа разлика е клучна во разликувањето на токените за управување од традиционалните хартии од вредност и промовира регулаторна јасност во просторот на криптовалутите.

Накратко, изменетиот закон ги зајакнува придобивките од оригиналниот закон со забрзување на регистрацијата, заштита на DAO од несоодветна правна одговорност и обезбедување јасност во класификацијата на токените за управување. Овие промени имаат за цел да поттикнат иновации, да ги насочат процесите и да промовираат правична и транспарентна регулаторна средина за децентрализираните организации.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести