Вести

November 6, 2023

Регулирање на Stablecoins: Заштита на финансискиот систем на ОК

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Банката на Англија и Управата за финансиско однесување (FCA) неодамна објавија дека планираат да ја зголемат регулативата за стабилните монети, кои претставуваат значителна закана за финансискиот систем во ОК. Овој потег доаѓа како дел од напорите на Обединетото Кралство да воспостави соодветна законска рамка за стабилни коини поддржани со фиат.

Регулирање на Stablecoins: Заштита на финансискиот систем на ОК

Улогата на FCA

FCA објави документ за дискусија во кој се наведени клучните детали за претстојните регулативи за стабилните коини. Таа, исто така ќе биде одговорна за сузбивање на давателите на стабили коини во рамките на крипто секторот. FCA има за цел да воведе нови регулаторни мерки за стабилни коини поддржани од фиат, врзани за традиционалните валути, како што се УСД или евро, до следната година.

Загриженоста на Банката на Англија

Банката на Англија ги препознава ризиците што ги носат стабилните пари за финансиската стабилност како што расте нивната популарност. За справување со овие ризици, банката планира да имплементира специфични регулативи и барања за издавачите на стабилни коини. Ова вклучува задолжување на издавачите да обезбедат јасност за средствата што ги поддржуваат нивните токени.

Предлог регулативи

Банката на Англија истражува различни стратегии за регулирање на стабилните коини. Тие вклучуваат наметнување минимални барања за капитал за давателите на стабили коини, спроведување на стрес-тестови на системи за стабилкоин и поставување ограничувања на средствата што се дозволени за поддршка на токени на стабили.

Влијание врз крипто пазарот

Објавувањето на документот за дискусија на FCA и Банката на Англија предизвика интерес кај ентузијастите за криптовалути во ОК. Исходот од овие регулативи се очекува да има значително влијание на пазарот на крипто.

Заклучок

Заедничките напори на Банката на Англија и FCA за регулирање на стабилните коини ја покажуваат нивната посветеност за заштита на финансискиот систем во ОК. Со воведување сеопфатни регулативи и барања, тие имаат за цел да се справат со ризиците поврзани со стабилните коини и да обезбедат транспарентност во крипто секторот.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести