Вести

October 31, 2023

Растечкиот тренд на токенизација на финансиски средства: ефикасност на капиталот, оперативни предности и минимизирање на ризик

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Coinbase, истакнат играч во просторот за криптовалути, објави извештај во кој се истакнува зголемениот импулс на токенизација во тековната средина со висок принос. Овој тренд, кој вклучува претставување на сопственоста на финансиски средства на блокчејн, ги достигна своите повеќегодишни максимални вредности.

Растечкиот тренд на токенизација на финансиски средства: ефикасност на капиталот, оперативни предности и минимизирање на ризик

Забрзување на усвојувањето

Според Coinbase, се очекува токенизацијата на финансиските средства да се забрза уште повеќе во следните 1-2 години. Првично признаен во 2017 година за неговиот потенцијал да ги дигитализира неликвидните физички средства, токенизацијата сега се прошири за да вклучи финансиски средства како што се државни обврзници, фондови на пазарот на пари и договори за откуп.

Оваа промена се смета за клучен случај за употреба за традиционалните финансиски институции, а Coinbase очекува да стане значаен аспект на циклусот на пазарот на крипто во подем. Сепак, целосната имплементација на овој концепт може да биде уште 1-2 години.

Ефикасност на капиталот и оперативни предности

Споредено со 2017 година, кога опортунитетниот трошок беше околу 1,0-1,5%, сегашното опкружување со номинални каматни стапки над 5,0% ја истакнува капиталната ефикасност добиена од моменталното порамнување. Финансиските институции, особено, имаат корист од можноста за моментално подмирување на трансакциите, за разлика од традиционалниот циклус на порамнување Т+2.

Понатаму, токенизацијата овозможува операциите да се спроведуваат 24/7 и обезбедува транспарентни ревизорски записи, зголемувајќи го потенцијалот за плаќања и порамнувања преку синџир.

Минимизирање на ризиците и отфрлање на заблуди

Неодамнешното зголемување на приносите на предните обврзници доведе до пораст на активностите за барање приноси кај инвеститорите на мало. Оваа зголемена побарувачка го поттикна развојот на протоколи кои овозможуваат пристап до токенизираниот пазар на американски државни благајнички, кој порасна шест пати оваа година.

Згора на тоа, заблудите за токенизацијата се отфрлени во текот на изминатите шест години, особено меѓу врвните директори на големите институции. Ризикот од другата страна, исто така, значително се намали, благодарение на можноста за атомски порамнувања во сценаријата испорака-наспроти-плаќање и испорака-наспроти испорака.

Иднина перспектива

Потенцијалот за можности за токенизација е огромен, со проценки кои се движат од 5 трилиони долари од Citigroup до 16 трилиони долари од Boston Consulting Group до 2030 година. Сепак, важно е да се забележи дека овие бројки вклучуваат предвидувања за проширување на дигиталните валути на централната банка (CBDCs ) и стабилни монети.

Како заклучок, токенизацијата на финансиските средства е растечки тренд кој нуди капитална ефикасност, оперативни предности и минимизирање на ризикот. Традиционалните финансиски институции се повеќе го препознаваат неговиот потенцијал, а се очекува пазарот да продолжи да се шири во наредните години.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести