Вести

November 1, 2023

Разбирање на RSI: Прекупен или нахакан моментум?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Индексот на релативна сила (RSI) е популарна алатка за техничка анализа што ја користат трговците за да ги идентификуваат условите за прекумерно купување и препродажба на пазарот. Ја мери силата и брзината на движењето на цената и дава увид во потенцијалната насока на средството.

Разбирање на RSI: Прекупен или нахакан моментум?

Заблуда за RSI

Една вообичаена заблуда за УПП е дека читањето над 70 укажува на прекупени услови и нагло пресвртување. Сепак, тоа не е секогаш случај. Според учебниците за техничка анализа, отчитувањето на RSI над 70, особено на табелите со подолго траење, всушност сугерира силен нагорен моментум и можност за дополнително зголемување на цената.

Нахакан моментум

Кога RSI останува над 70 подолг период, тоа покажува дека купувачите имаат контрола и средството најверојатно ќе го продолжи својот нагорен тренд. Ова беше забележано во 2019 и 2020 година, каде што средствата со RSI читања над 70 продолжија да се зголемуваат со недели.

Заклучок

Важно е да се разбере вистинското значење на RSI во техничката анализа. Додека читањето над 70 може да се смета за прекупено од некои, тоа всушност укажува на силен нахакан моментум и потенцијал за понатамошна апрецијација на цената. Трговците треба да ги земат предвид вкупните пазарни услови и другите технички показатели пред да донесат какви било трговски одлуки врз основа на читањата на УПН.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести