Вести

October 31, 2023

Разбирање на пазарната капитализација и реализираната вредност во криптовалутите

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Пазарната капитализација и реализираната вредност се две важни метрики што се користат на пазарот на криптовалути за да се процени вредноста на одредена монета или токен. Во оваа статија, ќе истражиме што значат овие метрики и како се пресметуваат.

Разбирање на пазарната капитализација и реализираната вредност во криптовалутите

Пазарната капитализација

Пазарната капитализација се однесува на вкупната вредност на доларот на понудата во оптек за одредена криптовалута. Се пресметува со множење на моменталната цена на монетата или жетонот со вкупниот број на монети или токени во оптек. Оваа метрика обезбедува проценка на вкупната вредност на криптовалутата и често се користи за споредување на различни криптовалути.

Остварена вредност

Остварената вредност, од друга страна, се смета за релативно подобар мерач на објективната вредност. Ја приближува вредноста платена за сите постоечки монети со додавање на пазарната вредност на монетите кога тие се менуваат преку трансакција на синџир. Оваа метрика ја зема предвид вистинската цена по која се купуваат и продаваат монетите, обезбедувајќи попрецизен одраз на вредноста што ја перцепираат учесниците на пазарот.

Заклучок

Пазарната капитализација и остварената вредност се важни показатели на пазарот на криптовалути. Додека пазарната капитализација обезбедува проценка на вкупната вредност на криптовалутата, реализираната вредност нуди попрецизен одраз на вредноста што ја перцепираат учесниците на пазарот. Важно е инвеститорите и трговците да ги земат предвид двете метрики кога ја проценуваат вредноста и потенцијалот на одредена криптовалута.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести