Вести

November 9, 2023

Разбирање на опциите за повик и ставање во финансиското тргување

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Опцијата за купување е финансиски договор што му дава на купувачот право, но не и обврска, да го купи основното средство по однапред одредена цена на или пред одреден датум. Од друга страна, опцијата за продажба е финансиски договор што му дава на купувачот право, но не и обврска, да го продаде основното средство по однапред одредена цена на или пред одреден датум.

Разбирање на опциите за повик и ставање во финансиското тргување

Кога инвеститорот купува опција за повик, тие изразуваат нахакан став на пазарот. Ова значи дека тие веруваат дека цената на основното средство ќе се зголеми во иднина. Со купување на опција за повик, инвеститорот има можност да профитира од ова очекувано зголемување на цената.

Слично на тоа, кога инвеститорот купува опција за продажба, тие искажуваат опаѓачки став на пазарот. Ова значи дека тие веруваат дека цената на основното средство ќе се намали во иднина. Со купување на опција за продажба, инвеститорот има можност да профитира од ова очекувано намалување на цената.

Важно е да се напомене дека и опциите за повик и ставање му даваат на купувачот право, но не и обврска да преземе акција. Ова значи дека купувачот може да избере дали да ја искористи опцијата или не врз основа на нивната проценка на пазарните услови.

Накратко, опциите за купување и опциите за продажба се финансиски договори кои му даваат на купувачот право, но не и обврска, да го купи или продаде основното средство по однапред одредена цена на или пред одреден датум. Опциите за повик вообичаено ги користат инвеститорите кои се нахакан на пазарот, додека опциите за продажба се користат од инвеститори кои се нарушени на пазарот. Важно е инвеститорите внимателно да ги разгледаат нивните пазарни изгледи и толеранцијата на ризик пред да се вклучат во тргување со опции.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести