Вести

November 14, 2023

Разбирање на ликвидации во тргување со потпора: влијание врз нестабилноста на цените

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Ликвидации во тргувањето со потпора се случуваат кога берзата е принудена да ја затвори позицијата на трговецот затоа што трговецот изгубил значителен дел или целата маржа. Овој процес, познат како ликвидација, може да има големо влијание врз нестабилноста на цените на пазарот.

Разбирање на ликвидации во тргување со потпора: влијание врз нестабилноста на цените

Механика на ликвидации

Кога маржата на трговецот е исцрпена, размената е принудена да ја ликвидира нивната позиција. Ова значи дека берзата ги продава средствата на трговецот за да ги покрие загубите. Процесот на ликвидација се активира кога маржата на трговецот паѓа под одреден праг, кој го одредува берзата.

Каскадни ликвидации

Каскадни ликвидации може да се случат кога повеќе трговци се соочуваат со ликвидација во исто време. Додека овие трговци брзаат да ги покријат своите позиции, вишокот потпора се исфрла од пазарот. Ова може да доведе до зголемена нестабилност на цените бидејќи динамиката на понудата и побарувачката се нарушени.

Заклучок

Ликвидациите се клучен аспект на тргувањето со потпора. Разбирањето како тие работат и нивното потенцијално влијание врз нестабилноста на цените е од суштинско значење за трговците. Со управување со ризикот и свесни за можноста за ликвидации, трговците можат поефективно да се движат на пазарот и да донесуваат информирани одлуки.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести