Вести

October 31, 2023

Проекција на цената на биткоинот: 150.000 долари до 2025 година, влијание на одобрувањето на ЕТФ

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Според неодамнешната проекција на глобалната фирма за управување со средства Бернштајн, цената на Биткоинот (BTC) се очекува да достигне нивоа од 150.000 долари во циклусот од 2024 до 2027 година.

Проекција на цената на биткоинот: 150.000 долари до 2025 година, влијание на одобрувањето на ЕТФ

Анализа на цената на биткоинот

Биткоинот доживеа мало зголемување на цената од 0,5% во изминатите 24 часа и моментално се тргува по 34.530,02 долари. Сепак, Бернштајн е нахакан за монетата и предвидува значителен скок на цената. За да се постигне проектираната цена, БТК ќе треба да се зголеми до 336% од сегашната пазарна вредност.

Историска врска

Бернштајн го поддржува своето тврдење со истакнување на историскиот однос помеѓу цената на Биткоин и неговата цена од маргинална цена. Оваа споредба дава увид во потенцијалната профитабилност за рударите и расположението на поширокиот пазар. Имено, цената на Биткоинот беше околу 5 пати поголема од нејзината маргинална цена пред шест години, достигнувајќи највисоко ниво на сите времиња (ATH) од приближно 20.000 долари. Во 2019 година, монетата повторно го достигна врвот, но не толку високо како во 2017 година, со множител од 1,5 кој речиси достигна 70.000 долари.

Постигнување на проекцијата

Проекцијата на Бернштајн од 150.000 долари до средината на 2025 година се заснова на очекуваниот множител на цените од 1,5. Овој мултипликатор се смета за најверодостојниот начин да се достигне целната цена. Графиконот покажува дека цената на биткоинот ретко оди под маргиналната цена, што покажува дека маргиналната цена често служи како ниво на поддршка или под за токенската цена.

Влијанието на одобрувањето на Bitcoin ETF

Се верува дека потенцијалното одобрување на место Bitcoin ETF од страна на Комисијата за хартии од вредност на Соединетите држави (ДИК) има значително влијание врз цената на Биткоин на долг рок. Аналитичарите предвидуваат дека одобрението би можело да ја зголеми цената на Биткоин до 45.000 долари до крајот на 2023 година. Разговорот околу одобрението се префрли од неизвесност на почетокот на годината на дискусии за тоа кога производот конечно ќе биде одобрен. Апликантите како BlackRock и Valkyrie веќе ги засадија своите Bitcoin ETF, приближувајќи ги до очекуваното одобрување.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести