Вести

February 12, 2024

Пресвртница на Биткоин од 50.000 долари: нагорни сигнали и динамика на пазарот

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Биткоинот неодамна ја надмина границата од 50.000 долари, што е значајна пресвртница во неговата ценовна траекторија. Овој наплив го привлече вниманието на Џон Болингер, познат технички аналитичар и креатор на Bollinger Bands, популарна аналитичка алатка меѓу трговците.

Пресвртница на Биткоин од 50.000 долари: нагорни сигнали и динамика на пазарот

Горниот бенд Болингер

Болингеровите бендови се состојат од средна едноставна подвижна просечна вредност (SMA) и две стандардни линии на девијација, познати како бендови. Кога цената на средството допира или ја нарушува горната лента, таа често се толкува како нахакан сигнал. Во случајот на Биткоин, неодамнешното движење на цената го доближи до горниот опсег, што укажува на силна пазарна доверба или шпекулативен интерес.

Импликации од движењето на цените

Постојаниот нагорен тренд на Биткоин, како што е прикажано на графиконот, сугерира одржливо нахакан сентимент. Сепак, растојанието помеѓу бендовите, исто така, укажува на зголемена нестабилност на пазарот. Иако цената што ја пробива границата од 50.000 долари е значајна, таа може да навести и за потенцијално повлекување во иднина. Минатите обрасци покажаа дека кога цената се наоѓа над горната лента, често следи враќање на средната вредност.

Нова ера за биткоинот

Неодамнешните ценовни пресвртници на Биткоин може да го означат почетокот на нова ера во неговата пазарна динамика. Интересно е што овој митинг е проследен со намалување на пребарувањата на Google за Bitcoin, што е спротивно на вообичаената шема каде скоковите на цените се совпаѓаат со зголемениот јавен интерес. Ова сугерира дека тековното вреднување на Биткоин не е поттикнато од малопродажната лудило, туку од институционалните инвестиции и присуството на пазарот повеќе фокусирано на комуналните услуги. Оваа промена укажува на созревање на пазарот, оддалечување од шпекулативното тргување на поединци кон постабилен, долгорочен раст поддржан од бизнисите и финансиските институции.

Забелешки за претпазливост

Иако порастот на цената на Биткоинот е возбудлив, потребна е претпазливост. Податоците од Lookonchain откриваат дека многу адреси кои купиле Биткоин по цени веднаш над сегашното ниво, моментално се во загуба. Ова потенцијално би можело да доведе до продажен притисок доколку цените повторно се приближат до овие повисоки нивоа, бидејќи инвеститорите може да настојуваат да ги минимизираат загубите или да се изедначат.

Како заклучок, неодамнешниот пораст на цените на Биткоин и динамиката на пазарот укажуваат на значајна пресвртница во неговото патување. Горниот бенд на Болингер и одржливото нахакан сентимент сугерираат силна пазарна доверба, додека намалувањето на пребарувањата на Google и промената кон институционалните инвестиции упатуваат на пазар кој созрева. Сепак, инвеститорите треба да бидат претпазливи и да бидат свесни за потенцијалот за повлекување во иднина.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести