Вести

November 8, 2023

Влијанието на намалувањето на стапката на американските Федерални резерви врз биткоинот: историски обрасци и бранови на пазарот

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Широко следен крипто аналитичар изрази загриженост за потенцијалното влијание на намалувањето на каматната стапка на Федералните резерви на САД на пазарот на Биткоин. Во неодамнешното ажурирање на видеото, Бенџамин Кауен, истакнат трговец со крипто, ја сподели својата анализа со своето големо следбеник на YouTube. Кауен истакнува дека историските обрасци укажуваат на надолен тренд и за S&P 500 и за Биткоин по намалувањето на стапката на ФЕД.

Влијанието на намалувањето на стапката на американските Федерални резерви врз биткоинот: историски обрасци и бранови на пазарот

Историски обрасци

Кауен ја нагласува корелацијата помеѓу S&P 500 и Bitcoin за време на периодот на зголемување на каматните стапки од 2016 до 2018 година. Како што се зголемуваа стапките, и S&P 500 и Bitcoin забележаа нагорни трендови. Сепак, Кауен забележува дека дното на пазарот на Биткоин во декември 2018 година се совпадна со паузирањето на стапките на ФЕД. Дополнително, врвот на пазарот во 2019 година се случи пред првото намалување на стапката во јули истата година.

S&P 500, исто така, покажа слично однесување, достигнувајќи ги врвовите на пазарот во 2000 и 2007 година околу времето кога беа имплементирани намалувањата на стапките. Оваа опсервација ја оспорува вообичаената претпоставка дека намалувањето на стапките води до подобрување на перформансите на ризичните средства.

Времето на скокови на пазарот

Кауен предвидува дека и S&P 500 и Bitcoin ќе се зголемат само штом ФЕД ќе се приближи до крајот на процесот на намалување на стапката. Тој објаснува дека намалувањата на стапките честопати се одговор на продолжениот период на затегната монетарна политика, а првичните намалувања на стапките обично не се доволни за да се стимулира економијата. Затоа, пазарот има тенденција да го достигне дното блиску до последното намалување на стапката.

Различни погледи

Додека Кауен изразува претпазливост за непосредното влијание на намалувањето на стапката на Биткоин, други аналитичари, како што е Кети Вуд од ARK Invest, имаат пооптимистички став. Тие веруваат дека Биткоинот ќе се зголеми штом Банката на федерални резерви ќе биде принудена да се сврти.

Заклучок

Накратко, историските обрасци сугерираат дека намалувањето на каматната стапка на Федералните резерви на САД не може да доведе до нахакан пазар за Биткоин. И S&P 500 и Bitcoin покажаа надолни трендови по намалувањето на стапките во минатото. Сепак, пазарните бранови веројатно ќе се случат штом ФЕД е блиску до крајот на процесот на намалување на стапката. Важно е инвеститорите да ги земат предвид овие историски обрасци и различни ставови кога донесуваат одлуки за инвестирање на пазарот на Биткоин.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести