Вести

October 31, 2023

Бик пазарен циклус на Биткоин: оптимизирање на приносите со сооднос MVRV

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherNikos PapadopoulosResearcher

Вовед

Фирмата за крипто аналитика IntoTheBlock идентификуваше клучна метрика која сугерира дека Биткоин (BTC) влезе во почетните фази на циклусот на раст на пазарот. Соодносот пазарна вредност-реализирана вредност (MVRV), кој ја споредува пазарната капа на Биткоин со неговата реализирана капитализација, се однесува слично како и претходните транзиции на пазарот од мечка до бик.

Бик пазарен циклус на Биткоин: оптимизирање на приносите со сооднос MVRV

Соодносот MVRV

Коефициентот MVRV е мерка за пазарната капа на средството во однос на неговата остварена капитализација. Кога односот MVRV паѓа под 100%, тоа покажува дека Bitcoin тргува под просечната куповна цена на неговите сопственици. Историски гледано, мечкините пазари имаат тенденција на дното кога MVRV паѓа на 70% до 80%, што претставува можност за купување. Спротивно на тоа, кога MVRV ќе се врати над 100% откако ќе падне под него, тоа го сигнализира почетокот на пазарот на букви.

Бик пазар на Биткоин

Според IntoTheBlock, биковиот пазар на Биткоин започна во јануари оваа година врз основа на односот MVRV. Ако Bitcoin достигне нивоа на MVRV од 300% или повисоко, слично на претходните пазари за бикови, може да има дополнителен простор за благодарност. Индикаторите на синџирот, исто така, сугерираат дека Биткоин е во раните фази на пазарот на бик.

Потенцијални варијации

IntoTheBlock предупредува дека иако претходните обрасци не гарантираат идни приноси, усогласувањето на позитивните катализатори на понудата и побарувачката ја зголемува веројатноста за појава на друг циклус на Bitcoin.

Заклучок

Како заклучок, односот MVRV покажува дека Биткоинот влезе во циклус на пазарот на бикови. Ако Bitcoin ги следи историските обрасци, може да има дополнителен простор за благодарност. Сепак, важно е да се забележи дека претходните перформанси не гарантираат идни приноси. Инвеститорите треба да спроведат сопствено истражување и да бидат претпазливи кога донесуваат одлуки за инвестирање.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB
2024-02-16

Шибариум: просперитетна заедница, импресивен раст и зголемена стапка на изгореници на SHIB

Вести